អក្កោធេន ជនេកោធំ គប្បីឈ្នះមនុស្សក្រោធ ដោយការមិនក្រោធ ។ បើចង់ចិត្តធ្ងន់ ត្រូវបន្ទន់ឥរិយា បើចង់សង្ហា ត្រូវឧស្សា​​​​​​​​​​​​​​​​ហ៍​​ រៀនសូត្រ ។

Saturday 16 June 2012

ចំណីអាហារតាមសាលាគ្មានអនាម័យប៉ះពាល់សុខភាពកុមារ

គ្រាន់​តែ​ក្រឡេក​មើល​ឃើញ​សត្វ​ឆ្កែ​ប៊ែរ​ហ្សេ​ភ្លាម យើង​អាច​វិនិច្ឆ័យ​ទុក​ជា​មុន​ថា​ គឺជា​សត្វ​ឆ្លាត មាន​អំណាច​ចេះ​តាំង​ពី​របៀប​ការពារ​ម្ចាស់​ ហើយ​បើ​បង្ហាត់​អាច​លេង​សៀក​បាន​យ៉ាង​ល្អ រហូត​ដល់​យក​ទៅ​ប្រើ​ឲ្យ​ហិត​គ្រឿង​ញៀន​ និង​គ្រឿង​ផ្ទុះ​នៅ​តាម​បណ្តា​អាកាស​យាន្តដ្ឋាន​អន្តរជាតិ​មួយ​ចំនួន ​ហើយ​ខ្លះ​ទៀត​យក​ទៅ​ប្រើ​ឲ្យ​ហិត​មីន​ដែល​កប់​នៅ​ក្នុង​ដី​ទៀត​ផង​។​ នេះ​ក៏​មក​ពី​ពូជ​ឆ្កែ​ប៊ែរហ្សេ​ទាំង​នេះ ​ម្ចាស់​វា​ឲ្យ​ស៊ីសុទ្ធ​តែ​សាច់​ និង​អាហារ​ល្អៗ និង​មាន​ការ​ថែទំា​យ៉ាង​ម៉ត់​ចត់​ តាំង​ពី​សម្អាត​ និង​ការ​តាម​ដាន​ជំងឺ​។

ចំណែក​ឯ​ឆ្កែ​ក្នុង​ស្រុក​វិញ​ស៊ី​តែ​របស់​សល់​ពី​ម្ចាស់ ​ដូចជា​ការ​អង្កៀម​ឆ្អឹង​ និង​ការ​ដើរ​រក​ស៊ី​អាហារ​កាក​សំណល់​យ៉ាង​តត្រុក​នៅ​តាម​គំនរ​សំរាម​ជាដើម​ កម្រ​មាន​ការ​ថែទាំ​ណាស់​ ខ្លះ​មាន​រូប​រាង​ស្គមស្គាំង​ គ្មាន​សាច់​គ្មាន​ឈាម​អីនឹង​គេ​ទេ ​តើ​ឲ្យ​វា​ទៅ​ឆ្លាត និង​ងាយ​បង្ហាត់​ដូច​ឆ្កែ​ប៊ែរហ្សេ​ម៉េច​នឹង​កើត​ទៅ​?​

យ៉ាង​ណា​ម៊ិញ​ ករណី​នេះ​ មនុស្ស​ក៏​មិន​ខុស​ពី​សត្វ​ឆ្កែ​ដែរ​ ជា​ពិសេស​អាហារ​រូបត្ថម្ភ គឺ​ចាប់​តាំង​ពី​ការ​ចាប់​បដិ​សន្ធិ​បង្ក​កំណើត​ពី​ក្នុង​ពោះ​ម្តាយ​មក​ ការ​វិវត្ត​មក​ដល់​ពេល​កុមារ​ចូល​រៀន​នៅ​សាលា​។​ ប្រសិន​បើ​កុមារ ទទួល​ទាន​អាហារ​ណា​ដែល​មិន​មាន​ជីវជាតិ​ទេ​នោះ ​ថា​តើ​ឲ្យ​កុមារ​នោះ ​មាន​ភាព​វ័យ​ឆ្លាត​មក​ពី​ណា​?​ ជាពិសេស​ទៅ​ទៀត ការ​លក់​ដូរ​ចំណី​អាហារ​ នៅ​តាម​​សាលារៀន​សព្វ​ថ្ងៃ​នេះ ​មិន​សូវ​មាន​គុណ​ភាព និង​អនាម័យ​គ្រប់គ្រាន់​ទេ គឺ​នៅ​ដដែល​គ្មាន​ការ​ប្រែប្រួល គឺ​ដូច​កាល​ពី​ទសវត្សរ៍​ឆ្នាំ​៨០ អ៊ីចឹង​​?
សព្វ​ថ្ងៃ​នេះ​ ការ​ផលិត​ជា​ម្ហូប​អាហារ​តាម​ហាង​ មាន​ការ​រីក​ចម្រើន​នូវ​គុណភាព និង​អនាម័យ​ តាំង​ពី​មាន​ការ​ស្ងោ ស្លាប​ព្រា​មុន​ញុំ ហើយ​ក៏​អាច​ផលិត​នូវ​អាហារ​លឿន​(Fast Foods) ​តាម​បែប​បស្ចិម​ប្រទេស​ដូចជា​ នំដូណាត់ ហាំ​ប៊ឺគ័រ ភីហ្សា...។​ តែ​ទោះ​ជា​យ៉ាង​ណាក៏​មាន​ការ​កើន​ឡើង​នៅ​ម្ហូប​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​គីមី និង​មួយ​ចំនួន​ទៀត​ ពុំទាន់​មាន​អនាម័យ​ដែរ ខ្លះ​ទិញ​ទំនិញ​សេស​សល់​រលួយៗ​ជូរ​ផ្អូម​ ពុំ​មាន​ជីវ​ជាតិ​ មាន​តម្លៃ​ថោកៗ​ យក​មក​ធ្វើ​អាហារ​លក់​ ខ្លះ​មិន​មាន​គម្រប​ទេ​ ដោយ​ចូល​ទាំង​ធូលី​ និង​រុយ​​ទុំ​ ដូចជា​នៅ​ខាង​ក្រៅ​រោងចក្រ​កាត់​ដេរ​ អ្នក​លក់​តាម​រទេះ​រុ​ញ​ ឬក៏​ដឹក​លក់​ពពាយ​នាយ​តាម​ផ្ទះ ​ការ​លក់​តាម​ចិញ្ចើម​ថ្នល់​ ការ​លក់​នៅ​តាម​សាលា​រៀន...។ល។ ​
ចំពោះ​អាហារ​មិន​មាន​គុណ​ភាព​ដែល​លក់​នៅ​ជុំវិញ​ និង​ក្នុង​សាលា​រៀន​ទាំង​នោះ ​មាន​ដូចជា​ ខ្យង​ខ្ចៅ​គ្រឿង​ម្ជូរ​ត្រំា​ដាក់​មេស្ករ ពុទ្រា​ទុំ ស្ករ​គ្រាប់​គ្មាន​គុណ​ភាព​ ទឹកកក​ឈូស​មាន​ទឹកស្ករ ទឹក​សេរ៉ូ ស្ករ​ទាញ​ ការ៉េមកី ដែល​កុមារ​ចូល​ចិត្ត​ជាង​គេ ហើយ​អាហារ​ទាំង​នោះ ​គឺ​ញ៉ាំ​បាន​ត្រឹម​តែ​តឹង​ពោះ​នោះ​ទេ ពុំ​មាន​ជីវជាតិ​ទ្រទ្រង់​សព៌ាង្គ​កាយ​របស់​កុមារ​ទេ​។​​ ស្ទើរ​តែ​រាល់​ថ្ងៃ​ហើយ​ ដែល​ឪពុក​ម្តាយ​កុមារ​ មាន​ការ​ត្អូញ​ត្អែរ​អំពី​កូន​ឈឺ ​គ្រុន​ក្តៅ ​រាក​រូស​ ចុក​ពោះ ​ឈឺ​ពោះ ​ដោយ​សារ​តែ​កូន​របស់​ពួក​គាត់​នឹង ​ញុំា​អាហារ​នៅ​តាម​សាលា បើ​ទោះ​បី​ជា​កូន​គាត់​ញុំា​អាហារ​នៅ​ផ្ទះ​ហើយ​ក៏​ដោយ​​ក៏​កូន​គាត់​​លួច ​ញ៉ាំ​​អាហារ​នៅ​សាលា​ដែរ​ គឺ​នៅ​ពេល​ដែល​ពួក​គេ​ឈឺ​ កូនៗ​​នឹង​​ប្រាប់​ឪពុក​ម្តាយ​របស់​​គេ​ថា ​នៅ​សាលា​បាន​ញ៉ាំ​អ្វី​ខ្លះ​។ ការ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​កុមារ​ចេះ​តែ​ឈឺ​ជា​ប្រចំា​បន្តិច ក្តៅខ្លួន​ បន្តិច​គ្រុន​ បន្តិច​ចុក​ពោះ ​បន្តិច​​រាក​រូស​ដូច​នេះ គឺ​ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​ផល​ប៉ះពាល់​ទាំង​រយៈ​ពេល​ខ្លី ​និង​រយៈ​ពេល​វែង​។​
១). ផល​ប៉ះពាល់​រយៈ​ពេល​ខ្លី​៖​ ប៉ះពាល់​ទៅ​នឹង​ការ​សិក្សា​របស់​កុមារ​ផ្ទាល់​តែ​ម្តង គឺ​អវត្ត​មាន​ច្រើន និង​ការ​សិក្សា​ធ្លាក់​ចុះ​ ប៉ះ​ពាល់​ដល់​ការ​រីក​លូត​លាស់​របស់​កុមារ​ទាំង​កាយ​សម្បទា​ ទាំង​ប្រាជ្ញា​ស្មារតី​ ខ្លះ​ទៀត​ធ្វើ​ឲ្យ​កុមារ​ក្រិន​តែ​ម្តង។ ក្រៅ​ពី​នេះ ​ធ្វើ​ឲ្យ​ខាត​បង់​តាំង​ពី​ថវិកា​ ពេលវេលា​របស់​ឪពុក​ម្តាយ​ គឺ​រវល់​តែ​ជូន​កូន​ទៅ​ពេទ្យ ហើយ​ព្រួយ​បារម្ភ​ពី​កូន​ឈឺ​ជាង​ការងារ​ ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ការងារ​ធ្លាក់​ចុះ​។​ ឲ្យ​តែ​កូន​ឈឺ​ម្នាក់ៗ ទម្លាក់​ការងារ​ចោល​ទុក​មួយ​ឡែក​សិន​ហើយ ​រត់​​ទៅ​ជូន​កូន​​ទៅ​ពេទ្យ​សិន​ ក្នុង​នាម​ជា​ឪពុក​ម្តាយ​នឹង​កូន​ដូច​ក្បូន​នឹង​ទឹក​អ៊ីចឹង​។
២). ផល​ប៉ះ​ពាល់​រយៈ​ពេល​វែង​៖​ កុមារ​ដែល​ឧស្សាហ៍​ឈឺ​នោះ ​គឺ​អនាគត​អាច​ប្រឈម​មុខ​នឹង​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ ​ដូច​ជា​ ឲ្យ​តែ​ញ៉ាំ​មិន​ស្រួល​គឺ​រាក​រូស​តែ​ម្តង​ អាច​ឈឺ​ក្រពះ​ ពោះ​វៀន​ជា​ប្រចាំ ហើយ​អាច​ចាស់​អាយុ​ ៤០ ឆ្នាំ​មិន​ទាន់​ទេ​គឺ​ចេះ​មាន​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ និង​ជំងឺ​លើស​ឈាម​ហើយ​ក៏​អាច​បាក់​កម្លាំង​ផង​ដែរ​ដែល​ជំងឺ​ទាំង​នេះ​ ធ្វើ​ឲ្យ​ការ​ចូល​រួម​ចំណែក​ក្នុង​ការ​អភិវឌ្ឍ​យឺត​យ៉ាវ​នូវ​អាយុ​ជីវិត​ រំពឹង​ទុក​ (៦៣.១​ឆ្នាំ)​ បើ​ប្រៀប​​ធៀប​ជាមួយ​នឹង​អាយុ​រំពឹង​ទុក​របស់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ថៃ​(៧៤.១ ឆ្នាំ) ​គឺ​យើង​ចាញ់​គេ​ដល់​ទៅ ១១ ឆ្នាំ​ឯណោះ ​(UN-HDR, 2011)។ ធ្វើ​ឲ្យ​ល្បឿន​នៃ​ការ​គិត​មាន​ទម្លាប់​យឺត​ ស្ពឹក​ ស្រពន់​ ខ្ចិល​ច្រអូស​ ជា​ពិសេស បើ​មាន​ឱកាស​ទៅ​រៀន​នៅ​បរទេស ​ឬ​ក៏​ចូល​រួម​ក្នុង​ការ​ជជែក​ដេញ​ដោល​ជា​លក្ខណៈ​អន្តរ​ជាតិ​វិញ​ គឺ​​នៅ​មាន​ការ​យឺតយ៉ាវ​ជាង​ជន​បរទេស​ដែល​គេ​ទទួល​អាហាររូបត្ថម្ភ​គ្រប់ ​គ្រាន់​តាំង​ពី​តូច​មក បើ​​ទោះ​បី​ជា​ពេល​ខ្លះ​យើង​ដឹង​មុន​ក៏​ដោយ​។ ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ការងារ​របស់​កុមារ​នា​ពេល​អនាគត​ នៅ​ពេល​ដែល​ពួក​គេ​ក្លាយ​ទៅ​ជា​ទំពាំង​​ស្នង​ឫស្សី​របស់​ប្រទេស​ជាតិ​។

ទំាង​នេះ​ គឺ​ដោយ​សារ​តែ​មក​ពី​ការ​ព្រងើយ​កន្តើយ ​ពី​ស្ថាប័ន​កំាកុង​ត្រូល​ដែល​ត្រួត​ពិនិត្យ​ចំណី​អាហារ​ ស្ថាប័ន​សុខភាព​សាធារណៈ ​និង​គណៈកម្មការ​សាលារៀន​នីមួយៗ​ គិត​ថា ​បញ្ហា​នេះ​ជា​រឿង​តូចតាច​សាមញ្ញ ​ធម្មតា​តាំង​ពី​យូរយារ​មក​ហើយ​។​ តែ​ធាតុ​ពិត​ផល​ប៉ះពាល់​មាន​ទំហំ​ធំធេង​ណាស់​ តាំង​ពី​បុគ្គល​ម្នាក់ៗ​ រហូត​ដល់​សង្គម​ជាតិ​ទាំង​មូល​។​

ឥឡូវ​នេះ​យើង​គួរ​តែ​ពិចារណា​ និង​ចាប់​ផ្តើម​ដោះស្រាយ​បញ្ហា​នេះ​ ពី​នៅ​ក្នុង និង​ជុំវិញ​សាលា​រៀន​ ដើម្បី​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​ឲ្យ​កុមារ​មាន​សុខភាព​ល្អ។ តែ​មិន​​មាន​ន័យ​ថា​ ទៅ​បង្ក្រាប​ ឬ​ក៏​បញ្ឈប់​ការ​​លក់​ដូរ​របស់​ប្រជាពល​រដ្ឋ​ទាំង​នោះ ​នោះ​ទេ ជា​ធម្មតា​អាជ្ញាធរ​ស្ពឹក​ស្រពន់​ខ្ជិល​ច្រអូស​គឺ​ជំនាញ​ខាង​ធ្វើ​មិន​​ ដឹង​មិន​ឮ តែ​ជំនាញ​ខាង​គោះ​យក​លុយ​ពី​អ្នក​លក់​ទៅ​វិញ​ ឲ្យ​តែ​មាន​ការ​អនុវត្ត​ច្បាប់​ អ្វី​មួយ​ឬ​មួយ​ក៏​តាម​ប្រសាសន៍​ថ្នាក់​ដឹក​នាំ​ណា​មួយ​ គឺ​ជា​ឱកាស​របស់​ពួក​គេ​រក​ប្រាក់​ចំណូល​ក្រៅ​ហើយ​ ដូច​ជា​​ មន្ត្រី​ប៉ូលិស​ចរាចរណ៍​ជា​ឧទាហរណ៍​ស្រាប់​។